Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) reodvisar 90 räddningsinsatser med orsak glömd spis och 80 räddningsinsatser orsakde av levande ljus (månadsmedelvärde 2009-2014). Utav ljusbränderna är det drygt 40 procent som inträffar i december, andra och fjärde söndag i advent toppar. Nu när vi ska öppna de första luckorna i adventskalendern och tända de första adventsljusen är det åter igen tid att påminna om säsongens förhöjda hotbild: risk för bränder.

  • Ställ ljus endast i stakar, skålar eller lyktor som är gjorda för ändamålet.
  • Lämna aldrig brinnande ljus i rum där ingen uppehåller sig.
  • Var speciellt uppmärksam med adventsstakar och dekorationer som innehåller mosse eller annat brännbart material.
  • Testa alla brandvarnare och byt batteri även om det "inte behövs".
  • Se till att det finns fungerande brandsläckare och brandfilt i lägenheten och att alla kan använda dem.
  • Särskilt i barnfamiljer är det också mycket viktigt att man pratar om vad man ska göra om det skulle börja brinna. Tala till exempel om att man alltid ska ropa på hjälp; aldrig springa och gömma sig.
  • I händelse av brand eller liknande i vårt område, är samlingsplatsen för boende den stora lekplatsen på Bergakungsvägens jämna sida. Där lämnas information.

rode-hanen-150pxI flerbostadshus är glömd spis den absolut vanligaste brandorsaken. Men även andra apparater, även datorer, elektroniska leksaker och spel kan orsaka bränder om de inte hanteras på rätt sätt och inte får den kylning de ska ha. Du har kanske känt hur skönt och varmt det är att sitta med datorn i knät? En laptop-dator som ligger på soffan eller i en fåtölj får inte samma kylning som när den ligger på hårt underlag och kan bli mycket varm, speciellt om den "råkar" täckas av en filt eller en kudde. Var även uppmärksam så att den där skarvdosan, du vet den där med alla laddarna och adaptrarna, inte täcks över.

Gör det till en vana att alltid ta ett varv i lägenheten och se till att spis, kaffebryggare, vattenvärmare, diskmaskin, tvättmaskin, datorer och andra apparater är avstängda och att allt onödigt ljus är släckt innan du lämnar lägenheten.

Vi önskar alla en trevlig adventstid, fri från besök av den röde hanen!

Den här webbplatsen använder "cookies" för vissa funktioner. Genom att använda webbplatsen godkänner du användningen av cookies.